Fråga:
Vad är en "slumpmässig trådantenn"?
Ron J. KD2EQS
2013-11-14 20:25:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vissa antennmottagare hävdar att de matchar alla "slumpmässiga ledningar" till alla HF-frekvenser. Kan man verkligen använda en slumpmässig tråd som ett praktiskt antennsystem?

Av allt jag har hört är antennens resonans (längd, material) det som definierar dess prestanda på en given frekvens. Är detta bara ett minimalistiskt nödanvändningskoncept, en bråkdel av en watt som är bättre än ingen antenn alls?

http://www.w8ji.com/long_wire_antenna.htm
Länkar till externa resurser rekommenderas, men lägg till sammanhang runt länken så att dina medanvändare får en aning om vad det är och varför det finns.
Tre svar:
WPrecht
2013-11-14 23:28:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, en slumpmässig tråd kan vara en praktisk antenn. Allt ledande kan laddas upp. Något fungerar bättre än andra. Men om du vill leka finns det ingen anledning att antennen måste vara en "antenn".

Det finns naturligtvis några nackdelar:

  • Du måste ha en tuner.
  • Du kanske inte får en matchning på alla band du vill jobba med.
  • För effektivitet behöver du en motställning, en isolerad ledning som fäster på tunern. Idealiskt är detta 1/4 våg långt vid det lägsta bandet du kommer att använda. Observera att detta inte är en radiell, så att den inte behöver vara rak.
  • "Antennen" börjar på baksidan av din tuner (dvs. i hyddan), så effektnivåerna måste vara låga om du inte gillar att bo i ett RF-fält och samla RF-brännskador.
Jag tror att det finns en hel del sätt att göra en annan motsats än vad du beskriver. Utan en motpol kommer antagligen jorden att vara motposten, så allt som ersätter detta med en mindre förlorad väg kan kallas "en motpol".
@PhilFrost oh absolut, jag gav bara en till exempel. Detta är nödvändigtvis en "allt går" -typ situation. Prova och se vad som händer.
n8wrl
2013-11-14 20:37:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är fantastiskt vad som kan användas för antenner. På en lark försökte jag det jag läste i ett klubbens nyhetsbrev en gång och kopplade en tuner till min nedlopp. Jag kunde arbeta sydamerikaner på 10 meter!

En slumpmässig tråd är just det - en slumpmässig trådlängd, möjligen kastad över en trädben eller vad som helst får den så hög som möjligt matas med en tuner.

Du har rätt - det kommer inte att vara resonant, och tunern "får bara radion att tänka" antennen är resonans, men det kan vara väldigt effektivt!

bästa delen är att experimentera - prova!

Dan KB6NU
2015-03-04 22:04:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tror istället för att säga att du kan "ladda upp allt ledande" eller att mottagaren får sändaren att tro att den slumpmässiga trådantennen är resonant, det är bättre att säga att mottagaren omvandlar impedansen i slutet av slumpmässig ledning till 50 ohm, vilket är impedansen som sändaren vill se.

Med detta sagt, vad AB3RY säger om slumpmässiga ledningar är korrekt. Jag använde en slumpmässig trådantenn på 80m ett tag. Tunern låg på en fönsterbräda i mitt shack, och jag kunde springa upp till 25 W innan RF i shacken fick bli för mycket.

Anledningen att ha tunern i shacken är så att den kan enkelt justeras, MEN om du hade en automatisk antennmottagare och kunde lokalisera den ett stycke från hyddan, så skulle inte RF i hyddan vara ett så stort problem. Flera företag tillverkar avlägsna antenntuners som kommer i väderbeständiga höljen.

Jag tror att detta felaktigt sammanför två frågor. Att flytta mottagaren till matningspunkten minskar VSWR på matningslinjen, men det kommer inte att göra något för att minska de gemensamma lägesströmmarna som är ansvariga för "RF in the shack".
[Hur är impedansmatchning relaterad till balans och gemensamma lägesströmmar?] (Http://ham.stackexchange.com/q/2389/218)
Visst kommer det att, eftersom det kommer att flytta antennens utstrålande del längre bort från hyddan.
Om jag installerar en vertikal utan radialer, ska jag förvänta mig mycket vanligt ström i matningslinjen? Ändras det om jag sätter en mottagare vid lodrättens botten? Det enda sättet att reducera common-mode-strömmen på matningslinjen är att ha någon annan motkörning med en betydligt lägre impedans för dessa strömmar. Vanliga lägesströmmar existerar inte för att antennen inte stämmer med varandra, utan för att matningslinjen är kontrapunkten. Tuner eller inte.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...