Fråga:
Finns det bra antenn för 160 m band?
Akira Hamada
2015-09-10 14:58:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag bor i Japan. Japanska hus är väldigt smala, men jag vill prova 160 m band.
Finns det bra antenn för 160 m band?
Jag vill använda HF (160m m 10m) band. Nu använder jag vertikal antenn (40,30,20,15,10m).

Jag vill ha en antenn med lågt band (under 40 m). Lågbandantenner är liten i Japan. Så jag måste göra det. Finns det antennen att den är liten och att produktionen är lätt?

Mitt bästa arbete på 160 meter har varit på fältet med en slumpmässig längdtråd kastad i ett träd och en enda trådmotsättning som ligger på marken. Med hjälp av en 9: 1-balun hjälper du dig plus att du behöver en antenntuner. Trådens längd i de flesta fall som jag har gjort det är cirka 60 till 70 fot och försök att få den upp hög, även nära vertikala arbeten. Du kommer antagligen inte att arbeta med någon DX. Fungerar bäst sent på kvällen.
Två svar:
Scott Earle
2015-09-10 15:36:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den billigaste lösningen för 160m-bandet är förmodligen en magnetisk slingantenn, men tänk på att dessa antenner är optimerade för litet utrymme och låg kostnad, och INTE för prestanda.

En magnetisk slinga är en extremt hög Q-antenn med en mycket snäv bandbredd (tänk ~ 5 kHz på 160 m-bandet), men de är avstämbara. Förstärkningen av en sådan antenn kommer att vara allt från 0dBi till -20dBi (det vill säga att de inte är särskilt effektiva).

Det gör det dock möjligt för dig att komma i luften.

(De vanliga varningarna om de höga spänningarna som finns på en magnetisk antenn gäller här, speciellt om du sätter någon ström i den! Installera inte en där människor kan komma nära den medan du sänder.)

Ett exempel på en magnetisk loopantenn är här.

Lycka till!

Phil Frost - W8II
2015-09-17 22:29:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du kan ändra vertikalen så att den fungerar på 160 meter. Små antenner är alltid en kompromiss i prestanda, men de fungerar.

Du kanske undersöker mobila antenner, avsedda för drift från ett fordon. Dessa har liknande begränsningar för storlek och därför använder de vanligtvis två metoder, eller båda i kombination, för att få antennen att se längre ut elektriskt än den är fysiskt.

Kapacitets- eller kapacitetshattar

Dessa finns i många stilar, men tanken är att sätta ekrar eller något liknande överst på antennen för att öka kapacitansen till jord vid antennens spets.

Här är ett exempel från K0BG:

vertical antenna with capacitance hat

Det finns alla möjliga variationer, men allt som gör antennen tjockare åstadkommer samma sak. Att öka tjockleken överst har mer effekt än att öka den längst ner. Se T-antennen för en antenn där kapacitanshatten är det mesta av antennen.

Ladda spolar

Som du kanske gissar från dualitet är det möjligt att förlänga en antenn elektriskt (och därmed göra den fysiskt mindre), med induktans också. Detta åstadkommes genom att placera en induktans någonstans längs antennens längd.

Här är en hemlagad laddningsspole av KC7FYS:

loading coil

Att placera spolen nära antennens botten är effektivare vid elektrisk förlängning än att placera samma spole nära spetsen. Men strömmen är högre vid basen än spetsen, så ju närmare spolen är basen, desto högre är förlusterna och därmed lägre antenneffektivitet. På samma sätt kommer en större spole att förlänga antennen mer elektriskt, men förlusterna blir högre.

Så som vanligt är placering och dimensionering av laddningsspolen en kompromiss mellan storlek och prestanda. Många mönster hamnar med att placera spolen någonstans runt mitten av antennen.

Det här är inte de enda alternativen

Det finns många sätt att skapa antenner och det här är bara ett. Som Scott Earle säger är en magnetisk slingantenn en lika giltig lösning. Människor gör alla möjliga saker: nästan vilken ledare som helst kan göras till en antenn. Människor har använt regnrännor, metallstaket, metalltak eller bara slumpmässiga ledningar som är spända runt var de än passar dem. Om du kan matcha din radios impedans och hålla förlusterna låga fungerar den som en antenn!Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...