Fråga:
Hur kan jag motverka DC-DC-omformarbrus / markbrus i en elinstallation för mobila fordon?
ELLIOTTCABLE
2016-10-10 05:00:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Så jag är relativt ny på allt detta; och jag har fått en ICOM IC-7100 till salu, som ser ut som en utmärkt sändtagare ... tyvärr dyker denna väldigt specifika rad upp i manualen:

sändtagaren kanske inte tar emot bra på vissa frekvenser när den är installerad i ett hybridfordon eller någon annan typ av elfordon (bränslecellfordon). Detta beror på att fordonets elektriska komponenter som växelriktarsystemet genererar mycket elektriskt brus.

För att starta och läsa andra frågor på den här webbplatsen stötte jag på denna utmärkta nyhet:

... I värsta fall kan din cigarettändare anslutas för "chassismarkretur", där [strömmen] inte returneras genom en kopparjordledning utan genom bilens stålchassi. Detta är OK för saker som en AM / FM-radio eller kabinbelysningen, men samma motstånd motsvarar ett högre spänningsfall med din [radio], vilket kan snedvrida din utsignal eller till och med få enheter att känna ett "undervolt" tillstånd och stäng av.

Titta en titt under huven, så att säga, detta är exakt situationen i min bil ... förutom inte en cigarettändarport, ganska bokstavligen för hela bilen - av de 50A primära 12V “batteripolerna” du ska hoppa henne med, det negativa är helt enkelt ett inlägg på chassit:

positive terminal and instructions negative terminal

Så, hur ska jag bäst ansluta min sändtagare? (Jag har försökt googla upp ett slags "line noise filter" för likström, men 1. de verkar alla som extremt skissartade produkter, 2. de flesta har massor av "detta gjorde ingenting för mig" recensioner och 3 . de flesta av dem är klassade för små ampere.)

(Jag stötte också på [denna] (http://www.eham.net/ehamforum/smf/index.php?topic=78710.15) tråd, som har en ganska övertygande logik att jag bör ignorera tillverkarens instruktioner * och * att annan affisch här på HamSE, och knyt sändtagarens negativa ledning till chassimarken ...)
Ett svar:
rclocher3
2016-10-10 06:01:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Låt mig hänvisa till Alan Applegate K0BGs utmärkta sida om mobilradiokablar och jordning. Den sidan rekommenderar att du drar radion med en säkrad negativ ledning ansluten till chassit och en säkrad positiv ledning ansluten till huvudbatteriet. Här är en bild:

how to wire a mobile radio

Alans webbplats är full av utmärkta råd om till synes alla aspekter av mobildrift.

När det gäller din specifika fråga skulle jag naturligtvis rekommendera att du inte använder cigarettändaren för att driva din radio, men det visste du redan. Det finns inget som hindrar dig från att använda samma chassispetspunkt som ELD (elektronisk lastdetektor) på bilden för din smälta negativa ledning. På det sättet har du inte stålchassit i din nuvarande väg.

Alan har också en sida på mobilradioer i hybridbilar som specifikt konfronterar bullret i elbilsfrågan. (Det finns ingen skillnad mellan en hybrid- och en helelektrisk bil när hybriden går på batteriström, förstås.) Den sidan säger att el- och hybridbilar genererar "stora" mängder RFI. Han fortsätter sedan med att säga, "Nästa fråga är, kan det tämjas? Ja, men det är en herculean uppgift som kräver otaliga timmar, och hundratals dollar spenderas på att minska RFI till en nivå som är kompatibel med HF-operation."

Om du bestämmer dig för att ta dig an den Herculean-uppgiften, vet du att bullret inte bara kommer in via strömförsörjningen; elektroniken som genererar trefaseffekten för motorn genererar RFI direkt. Så filtrering av radioens likström skulle bara lösa en aspekt av problemet. Det kan vara lättare att göra som Alan föreslår och bara dra och stoppa bilen när du vill använda HF. Lycka till.

Var säker och njut av din IC-7100!

Ah, ja, jag skulle faktiskt läsa det här; men jag tror att jag saknade säkrings-till-chassi-anteckningen tills jag läste inläggen som länkades i min fråga. Stor resurs, verkligen! Jag kan dock inte markera detta som accepterat ännu; eftersom det * primära * problemet är att detta är ett elfordon - och jag kan inte hitta * några * resurser på en mobil HAM-installation på en EV: s DC-DC-omformare (begränsad strömstyrka, bullriga DC, etc, etc)! Om du kan jaga några svar som jag saknade på det ...
det är lite mycket excellens involverat totalt sett, för min smak.
@ELLIOTTCABLE, Jag redigerade mitt svar. 73!


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...