Fråga:
Byta ut handlindade induktorer med butiksköpta versioner
W5VO
2014-07-20 12:15:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tittar igenom några scheman för en direktomvandling I-Q SDR-mottagare, och det finns ett L-C-bandpassfilter på ingången. Varje induktor specificeras av en induktans, ett toroidalt kärnmaterial, en trådmätare (AWG) och ett antal varv. Jag förstår att detta är all information som krävs för att replikera den exakt angivna induktorn (och alla värden checkar ut), och jag vet att jag skulle kunna replikera den del som beskrivs i schemat.

Jag vill dock undvika att manuellt bygga en komponent som en induktor om jag kan (på grund av logistik och personlig njutning). Medan jag verkligen kan välja ett induktansvärde från en meny på Digikey, finns det mer i induktorerna än bara värdet. Jag misstänker att självresonansfrekvensen (SRF) måste vara långt över frekvensen av intresse, och induktans Q bör vara hög, men tidigare är jag inte säker på vad som är viktigt.

Vad problem kommer jag att stöta på om jag byter från handlindade toroidal induktorer till en "butiksköp" induktor som den här?

Två svar:
Phil Frost - W8II
2014-07-20 17:32:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kommer att säga många saker som kan gå fel, men bli inte avskräckta. Jag tror att mestadels skinkutrustning är byggd med självlindade induktorer eftersom kärnor och magnetråd är billiga och enkla att få. Ta isär en mobiltelefon så kanske du inte hittar en enda induktor på den. Inget av problemen att följa är oöverstigliga, om det ens är problem alls. Naturligtvis beror det alltid på applikation och krets.

Du har rätt att bry dig om självresonansfrekvensen och Q. Generellt är en hög SRF och Q bra, men i vissa kretsar kan det vara en problem bara att de är olika om designen redan kompenserar för de icke-idealiska komponenterna i den självupplindade delen. Förmodligen inte ett problem förutom i de mest kritiska filtren, och förmodligen ingenting som inte kan fixas genom att justera en kondensator eller motstånd för att kompensera. Det är därför hög SRF och Q är önskvärda: du kan alltid göra dem lägre genom att lägga till delar, men du kan inte göra dem högre.

Alla ferritkärnade induktorer blir förlorade med ökande frekvens. I allmänhet kan ferrit för låga frekvenser ge en högre permeabilitet (vilket ökar induktansen per varv), men när frekvenserna ökar så gör förluster, vilket kräver ferritmaterial med lägre förlust med lägre permeabilitet. Hur läser man ett ferritdatablad? ger viss inblick i parametrarna för själva feriten.

Kontrollera också den avsedda driftsfrekvensen för din betraktade chipinduktor. Om databladet inte säger något annat kan du anta att testfrekvensen är nära toppen av frekvenser som delen passar för. Du kan gå lite högre om du inte bryr dig mycket om förluster eller Q. Om du går mycket högre kan du lika gärna köpa ett motstånd.

Andra problem du kan stöta på, i allmänhet:

Minskad effekthantering

Den mindre ytan på en chipinduktor gör att den är mindre kapabel att utstråla värme och dess mindre massa gör att den värms upp snabbare för en given effekt. Förmodligen ett problem för mottagningsfilter, kanske ett problem för sändningsfilter.

Lägre mättnadsström

Återigen drivs av litenhet, chipinduktorer har vanligtvis mindre ferritmaterial per ampere-sväng av tråd i det, vilket ökar induktansen per fysisk storlek men minskar mättnadsströmmen.

Förutom möjligheten att direkt mätta kärnan kan du förmodligen mäta högre icke-linjär distorsion i en chipinduktor med rätt utrustning. Detta beror på att mättnad inte är en hård vägg utan något som sätter in gradvis. Ju mindre magnetiserad kärnan är, desto mer linjär är den. Om kärnan görs mindre men induktansen hålls konstant måste kärnan vara mer magnetiserad och därmed mindre linjär. Skillnaden kan vara liten och inte viktig för många applikationer.

Högre ohmiska förluster

Den mindre storleken på ytmonterade komponenter dikterar vanligtvis mindre ledare, vilket har högre motstånd och därmed högre förlust och lägre Q.

Mer läckage (i vissa utföranden)

Vissa, men inte alla chipinduktorer har inte en sluten magnetisk krets. Detta kan leda till ömsesidig induktans med andra på tavlan, vilket gör transformatorer där du inte vill ha dem. Läs databladet för att se vad du får. Exemplet du gav säger att det är "magnetiskt avskärmad", vilket tyder på en sluten magnetisk krets.

user2338215
2014-08-03 08:28:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Och det största problemet av allt: att förlora den lilla sandkorninduktorn i hydda mattor. Tips: kontrollera dammsugarpåsen.

Om det är det värsta problemet du kan tänka dig, skulle jag byta till SMD-delar i hjärtslag.
Det är ännu värre på trägolv. Du hamnar med SMD-delar under tånaglarna.
Jag tror att det är något fel med ditt arbetsflöde just nu


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...